Advertisement
Menu arrow Turystyka arrow Kuchnia i gastronomia
Kuchnia i gastronomia
Kuchnia perska składa się głównie z ryżu i kebaba w towarzystwie niesłodkiego jogurtu, popijanego dugh-em. Mięso czywi¶cie jest halal, czyli czyste w sensie religijnym. Nie podaje się więc wieprzowiny. Bezmięsne s± zupy - asz.

Na ¶niadanie zazwyczaj podaje się jajko lub jajecznicę i co¶ słodkiego: dżem, miód lub powidła.

W ostatnich czasach prężnie rozwijaj± się w Iranie różne odmiany fast-foodu, które nowocze¶ni Irańczycy uwielbiaj±. Łatwo zatem znaleĽć tani lokal z pizz±, hamburgerami i frytkami.

Popija się często jakim¶ piwem bezalkoholowym (Delster, Bavaria), kol± lub innym napojem gazowanym (Zam zam lub amerykańskie wszystkim znane).

¬ródło: Wiki